19. Yüzyıl Edebiyatından Uyarlama En İyi Filmler

 

19. yüzyıl, insanoğlunun (günümüzde çok daha ileri ve konforlu seviyede kullanacağı) teknolojik gelişmelerle tanışmasının yüzyılıydı. Sanayi devrimi ve bunun sınıf ayrımlarını keskinleştirmesiyle öne çıkan bir pre-modern yüzyıldı.

Bu koşullardan etkilenen edebiyat da kendi içinde başta bilimkurgu ve polisiye edebiyatlarının modern anlamda doğuşu olmak üzere 20.yy.da olgunlaşacak birçok tür ve akımın ortaya çıkışına şahitlik etmiştir.

19. yüzyılda üretilmiş edebi metinlerden uyarlanan filmlerden 7 filmlik bir liste hazırladım. Sinema_dem keyifli izlenceler diler.

 

7. THE INVISIBLE MAN / GÖRÜNMEYEN ADAM  (ABD – 1933)

19. Yüzyıl bilimkurgu edebiyatı denince akla gelen iki isimden (diğeri Jules Verne) biri olan İngiliz H.G.Wells’in aynı adlı romanından (1897) daha önce Frankenstein ile büyük ün kazanan James Whale’in başrol oyuncusu Claude Rains’i zamanının ötesinde tekniklerle yönettiği klasik film.

Kendini görünmez yapmayı başaran bilim adamın trajedi ve gerilim dolu hikâyesi..

6. THE INNOCENTS / MASUMLAR  (İNGİLTERE – 1961)

Ünlü İngiliz edebiyatçı Henry James’in “Turn of The Screw (1898)” hikâyesinden Jack Clayton’ın uyarladığı film, birinci sınıf bir perili ev hikâyesi.

Hiçbir kanlı sahne içermeden müthiş bir gerilim atmosferi yaratmada dönemin yetenekli güzeli Deborah Kerr’in oyunculuğunun payı büyük.

5. ISLAND OF LOST SOULS / KAYIP RUHLAR ADASI  (İNGİLTERE – 1961)

Listeme üç roman uyarlamasını aldığım H.G.Wells’in “Dr. Moreau’nun Adası (1896)” klasiği birkaç kez sinemaya uyarlandı. En iyi versiyonu bu film.

Korku filmlerinin gedikli yönetmeni Erle C. Kenton, korku filmlerinin en önemli aktörlerinden Boris Karloff ve sinemanın en büyük oyuncularından Charles Laughton. Sonuç: Tıkır tıkır işleyen parlak bir uyarlama.

4. THE TIME MACHINE / ZAMAN MAKİNESİ  (ABD – 1960)

Bilimkurgunun en büyük üstatlarından H.G.Wells’in ilk romanı “Zaman Makinesi”nden (1895) George Pal’in uyarladığı film, Hollywood etkisiyle bir başyapıt olan romanın eleştirisel tonunu koruyamasa da, zamanın testine dayanan başarılı bir çalışma olmuş.

3. DRACULA   (ABD – 1931)

1931, herhalde dünya korku sineması tarihinin en önemli kilometre taşı olmuştu. Aynı sene dünyanın en ikonik iki gotik figürü beyazperdeyi domine ettiler: Dracula ve Frankenstein.

Bram Stoker’ın 1897 tarihli aynı adlı romanından uyarlama film, hala etkisini koruyan bir başyapıt. Aynı zamanda Universal Stüdyolarının ünlü canavarlar geleneğini başlatan filmdir.

2. FRANKENSTEIN   (ABD – 1931)

Mary W. Shelley’nin dünyanın en ünlü romanlarından biri olan “Frankenstein ya da Modern Prometheus (1818)” romanının biri çok iyi iki de devam filmine sahip en başarılı uyarlaması.

Canavar, bakanın gözündedir.

1. IKIRU / YAŞAMAK  (JAPONYA- 1952)

Tolstoy’un “İvan İlyiç’in Ölümü (1886)” uzun hikâyesinin Japon sinemasının en büyük ismi, auteur yönetmen Akira Kurosawa tarafından yapılmış serbest uyarlaması.

Kurallara bağnazlıkla bağlı bir bürokratın, ölümcül bir hastalığa yakalandıktan sonraki ilham verici değişimini anlatan çok kaliteli bir sinema klasiği.

 

 

 


İlginizi Çekebilir

Ulan Para

Osman OSMA

Aysız Gece

Elif Olgu TANER

Orada

Orhan VARDAN