Benlik
‘Ego, herkesten daha iyi ve zeki olduğumuza inanmaktır.’ demiş Lev Tolstoy.
‘Kendinizde bilmeniz ve gözlemlemeniz gereken tek şey şudur: Herhangi birinden daha üstün veya daha aşağı hissettiğinizde, bu sizin içinizdeki egodur.’ diye ekler Eckhart Tolle
Bizler diğer insanlardan ne daha üstün ne de daha aşağıdayız. İki durumu da hissetmek ruh için acı vericidir ancak kendimizi diğerlerine göre daha üstün görmek karşımızdakinin de ruhu için acı vericidir.
İnsan kendine saygı duyduğu sürece diğer insanlara saygı duyabilir. Başkalarını küçük gören ve kendini daha üstün gören kişinin benliğinde kendini değersiz ve yetersiz hissetme duygusu yatar der psikoloji. Tabii bu duygunun da daha derinlerine inersek çocukluğa kadar gideriz. Ben zamanında bunları şunları yaşadımların altına sığınıp hayatın her alanında diğer insanlara eziyet eden o kadar çok insan var ki.
Hiç kusura bakmayın kötü insan kötü insandır. Hepimizin içinde tabii ki kötü duygular ve iyi olmayan yaşanmışlıklar var. Edebiyat, resim, sanat niye var? Duygularını boşalt tabii kötüysen zaten kötüsün yapacak bir şey yok.
Günümüzde bir çok insan psikolojik şiddete uğruyor. İş yerinde ünvanının altına sığınıp büyüklük taslayanlar mı dersiniz ebeveynlik adı altında çocuklarına psikolojik şiddet uygulayanla mı. Yoksa akran zorbalığı mı ya da elti kayınvalide söz düellosu mu?
Bunların hepsinin altında kendimizi yukarıda, diğer insanları aşağıda görmemiz yatıyor. Birçok insan günümüzde iş yerlerinden firma veya ücret gibi nedenlerden değil çalışma arkadaşı ve/veya yönetici v.b. mobbinge maruz kaldığı için ayrılıyor. Kimsenin iş yerinden ayrılma sebebi evlilik veya çocuk sahibi olmak değil arkadaşlar. İnsan huzurlu ve mutlu olduğu yerde bir de üzerine saygı görüp değer verildiği yerden ayrılır mı hiç?
En kötüsü de sosyal fayda yaratmak amacıyla kurulmuş olan bazı platformlardaki sözüm ona yetkili kişilerin, gerek sosyal fayda yaratamaya çalışan kişilere gerekse orada hiçbir ücret almadan emeğini ve zamanını veren kişilere saygısızca ve büyüklenerek davranışlarda bulunması.
Meyve veren ağacı taşlarlar derler. İnsan cehenneme giden yolun taşları iyilikle örülmüştür demeden kendini alıkoyamıyor.
İyilik yapanları baltalamayın ki bu dünya dönsün. ‘İnsan iyiliği kadar taşlanır, merhameti kadar dışlanır, kulluğu kadar sınanır.’ demiş Yunus Emre.
Zor şeydir insan olabilmek. Dürüstlük doğruluk ister. Güzellik iyilik ister. İçtenlik, güven ister. Merhamet vicdan ister. Alçak gönüllülük tevazu ister. Hoşgörü saygı ister. Kendini bilmek, haddini bilmek ister.