Başarı Nedir

Çoğumuzun kendimize özgü bir başarı anlayışı vardır. Ancak başarının tarifini etkileyen toplumsal kurallar da vardır.
Çocukluğumuzdan beri okullarda yüksek not alan çocuklar için “ çok başarılı, takdir, teşekkür getiriyor” diye övünen ebeveynlerle karşılaşmışsınızdır. Hatta sizin ebeveynlerinizi de bu listeye dâhil edebiliriz. Ancak tahsil hayatında başarılı olmak sadece notla ölçülen bir olgu mudur sizce? Vakit kaybetmeden sınıflarını geçmek, okulları bitirmekten yanayım şüphesiz, ama bu süreçte karşılaştığımız insanlardan tecrübeler edinip edinmediğimiz, kendimize bir hedef seçip seçmediğimiz, ahlaki değerlerimizi koruyup koruyamadığımız bence çok daha önemlidir.
Genlerimizden gelen karakter özelliklerimizin üzerine ekleyebildiğimiz her olumlu olgu, hayat boyu bizimle birlikte olacaktır, bunu unutmamalıyız.
İş hayatında da toplumsal kıstaslar vardır tabi ki. Çok paralar kazanan, çok yüksek mevkilere gelen insanlar toplumumuzda genellikle çok başarılı olarak nitelendirilirler. Ancak hiç sorulmayan bir soru vardır.
Acaba bu çabalama içindeki insan yıllarını mutlu geçirmiş midir? Herkes doktor, mühendis ya da yüksek puanlarla kazanılan bir başka üniversite bölümü seçip bu meslekleri edinirse mi başarılı sayılmalıdır.
Bence hayır! Örneğin benim kızım insan ilişkilerinde çok uyumlu, arkadaşlıklarında çok istikrarlı olabilen bir yapıya sahip. Üniversite sınavında gayet güzel bir puan aldı. Ama o sadece sosyoloji okumak istiyordu. Marmara Üniversitesi İngilizce Sosyoloji Bölümünü bitirdi ve bu seçiminden asla pişman olmadı, tam tersine çok mutlu.
Bilmemiz gerekenler;
Ben hayatımda ne yapmak istiyorum?
Yaşam tarzım nasıl olmalı?
Kim olmak istiyorum?
Toplumun dayatmasına kendimi kurban edip istemediğim bir hayat mı yaşamalıyım, yoksa hiç kimseyi umursamadan beni mutlu edecek bir yaşamın peşinden mi koşmalıyım?
Tabi ki seçmemiz gereken, beni mutlu edecek konuları keşfedip, onlara ulaşmak için hedefler koymak, bu uğurda çabalamak ve bu süreçten hem heyecan hem mutluluk duymaktır.
Beni mutlu eden sonuca ulaşabilmişsem başarıyı yakaladım demektir. Bunun için illa ki bir firmada CEO olmam, çok paralar kazanmam, çok lüks bir ev veya araba sahibi olmak mı gerekiyor?
Yok yok! Hiç öyle değil. Kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen, aile ve ahlak kurallarını sindirmiş, hangi işi yaparsa yapsın kendine ve etrafına fayda sağlayabilen ama en önemlisi mutlu olan insan başarılı insandır.
Herkes fikrini kendine saklasın. Benim için en iyi olanı, beni en mutlu edecek olanı ben bilirim, bulurum. Sonuç olarak, kısaca Mutlu olmak başarılı olmaktır. Sizce de öyle değil mi?

İlginizi Çekebilir

Gerçeklik

Meltem ESKİDEMİR

Papağan

Gülcan KORKMAZ

Kasırga

Dilek ÇOBAN