İki Kelimeyi Bir Araya Getirmek

Bir kalem boş bir sayfa; fikirler, hayaller, hisler ve anlatma isteği. Cesurca bir yolculuğa hazırsınız. Zihinde başlayan bu serüven, tüm yaşamı değiştirebilecek potansiyele sahiptir. Gelişmenin ve öğrenmenin; kendini keşfetmenin ve ifade etmenin; özgüveni artırmanın, doğru ve tutarlı bir davranış geliştirmenin yoludur. Bir ömre yayılan yazma eylemi, kişinin kendini gerçekleştirme çabasının dışavurumudur.

Yazmak doğuştan gelen bir yetenek midir? Sonradan öğrenilir mi?

Eğitim ve çalışmayla sanatı yan yana düşünmeyenler için yazarlık, diğer yetenekler gibi doğuştan gelir. Bu yaklaşım insanı hiçbir yere götürmez. Yazmak ilgiyle başlayan, eğitim ve tecrübeyle gelişen bir beceridir. Sanat ve kalıcılığı kişinin zihin, hayal gücü, duyarlılık, zevk ve dil yetilerinde, tutku ve üstün çabasında saklıdır.

Günlük hayatta; özgeçmiş hazırlamaktan, sosyal medyada bir blogda paylaştığımız yorumda, küçük bir notta, kendimizi yazarak ifade etme gereği duyarız. Bu kadar sık kullanıldığına göre yazmak sadece edebiyata veya sosyal bilimlere ilgili olanlar için değil; herkese verilmesi gereken bir dil becerisidir. Yazma eğitimi, kişiye akademik doyum ve entelektüel gelişim yolunda katkı sağlar.

Yazı yazmak fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde iyileştirici etkilere sahiptir. Birey yazmak suretiyle bir taraftan kendine güven duyarken diğer taraftan da sosyal açıdan farklı hissederek, kendini ifade etmenin rahatlığıyla psikolojik problemlerinden sıyrılarak huzur bulacaktır.

Sosyal Psikolog James Pennebaker öğrencilerine daha önce hiç denenmemiş bir yöntem uygular. Altı ay boyunca her gün on beş dakika düzenli olarak hislerini kağıda döken öğrencilerde süreç boyunca ve sonrasında doktora gitme oranlarında ciddi düşüşler gözler ve böylece yazı terapisi ortaya çıkar. Çünkü yazmak iyileşmektir. İyi olmaya sebeptir. Çalışma sonucunda öğrencilerin “ben” öznesiyle yazdığı cümlelerden “o” öznesine geçiş yaptıkları, empati kurdukları ve gelişmeye başladıkları saptanır. Aynı zamanda öğrencilerin “çünkü” kelimesini daha çok kullanması ile nedensellik kavramını hayatlarına kattıkları ve dünya görüşlerini geliştirdikleri görülmüştür.

Duygulara iyi gelen, dünya görüşünü geliştiren, hayal gücünün ilerlemesine zemin hazırlayan yazma sanatı, görünenin arkasındakini görmeyi öğretir. Ruhu sakinleştirir. Sakin bir ruh ise kendi özgünlüğüne sarılır. Artık “kendi” olmuş ruh şiirin zarafetini kucaklar, denemelerden fikir alır, romanın aksiyonuna kapılır, alıntılarla zenginleşir, tanımlamalarla anlam kazanır, örneklendirme ile kendini güçlü kılar, betimlemelerle dünyayı hikaye eder, karşılaştırma ile fark yaratır.

Bazılarına göre kutsal sayılan, bazılarının ise “iki kelimeyi bir araya getirmek” olarak düşündüğü yazma eylemi; tutkuyla, emekle, sabırla, zamanla elde edilecek bir kazanımdır. Yazar olmak sadece kelimeleri bir araya getirmek değildir. Düşünceyi, hayal gücü ve duyguyla birleştirip doğru kelimeleri işleyerek anlamlı, özgün, zengin, bütün metinler oluşturmaktır. Metin bir tasarım işidir, tasarım zihinde başlar. Başlangıçta ilgisizmiş gibi görünen parçalar titizlikle birleştirilince ortaya çıkan bütünlük, bilinci delip geçme gücüne sahip olur.

Nasıl yazabilirim, nasıl yazarsam iyi bir yazar olurum? Nereden başlamalıyım?

Yazmak süreklilik gerektiren disiplinli bir süreçtir. İlk adımı iyi bir okuyucu olmaktır. Okumak için yazmaya gerek yoktur fakat iyi yazmak için okumak şarttır. Okumadan yazmak temelsiz bir yapı oluşturmaya benzer. Yazma, bilginin elde edilmesi ve bilginin ifade edilmesi ile ilgili aşamalardan oluşur. Okuyarak gözlemleyerek bilgiyi elde eder, zihinde işler ve şekillendiririz. İçselleştirir, bilinçaltına yerleştirir ve anlam çıkarırız. Yazmanın odak noktası anlam ve düşüncelerdir, yazar okuduklarının toplamıdır aslında. Üstatlardan aldığınız yılların tecrübeleri de yolunuza ışık tutacak, donanımınızı artıracaktır. Ceplerinizin doluluğu çok yönlü bir yazar olabileceğiniz anlamına gelir.

Yazmayı günlük olarak uygulayacağınız bir eylem haline getirirseniz her şey daha kolay olacaktır. Her gün yazmak, kaleminizi, üslubunuzu geliştirecektir. Düzenli ve disiplinli yazma çalışmaları düşünme hızınızı ve kelime hazinenizi arttırır. İçinizdeki yaratıcı gizil gücü bulmanızı sağlar. Bu sayede ilham perinizi hayatınıza alırsınız. Her gün iki yüz kelime yazarak başlayınız, her an her yer yazmak için müsaittir. Kendi yazma rutinlerinizi oluşturduğunuzda gelişigüzel yazılardan yeni bakış açılarıyla özgün kaleminizi yakalayacaksınız. Gerçek faydayı görmek için sabırla uzun süre yazmanız gerekir.

Yazarın geliştirmesi gereken yönlerinden biri de gözlem yeteneğidir. Yaşanılan çevreye ait gözlemler yaşantıyı anlamanın temel yoludur. İyi gözlem yapan yazarlar okuyucuya zengin malzemeyle niteliği yüksek eserler sunar. Bakmak duymak yetmiyor, görmek dinlemek lazım. Hayatın her karesini okuyabilmelisin ki hayat sana ilham versin. Yazar gördüklerini ve duyduklarını anlayarak hayal ve düşünceyle birleştirir, ilham perisi beklentisi içerisine girmeden doğru teknikle kağıda resmeder.

Yazma tutkusuyla yola çıktıysanız gidilecek yolun çok uzun olduğunu unutmayın. Kurslar, atölyeler, kitaplar size yardımcı olacak kendi gelişiminize katkı sağlayacaktır. En önemli unsurda yazarken zevk alabilmektir. Başlangıcı belli sonu belirsiz bir yol misali, ulaştığın yerin pek önemi yoktur aslında, yol keyifli ve zevkli ise sonuçlar da her durumda güzeldir.

 

 

 


İlginizi Çekebilir

Kararmış Kalpler Odası

Büşra Dilara KARABULUT

Hastane Bahçesi

İrem ATALAR